نکاتی برای مراقبت از پوست در فصلهای مختلف
بدون شک پوست یکی از مهمترین فاکتورهای ارزیابی زیبایی افراد، به خصوص خانمها به حساب میآید. عوامل مختلفی وجود دارند که هم بر روی ویژگیهای محافظتی پوست و هم زیبایی آن تاثیرگذارند. اگر افزایش سن و تاثیرات غیرقابل انکاری که بر روی شادابی پوست دارند را کنار بگذاریم، عواملی مانند تابش مستقیم نور خورشید، سردی و گرمی هوا، خشکی پوست، حساسیتها و بسیاری از موارد دیگر میتوانند به مرور پوست شما را در معرض مشکلات مختلف و گاها جدی قرار دهند. در این مقاله قصد داریم نکاتی مهم و کاربردی برای مراقبت از پوست در فصلهای مختلف سال را به شما ارائه دهیم.
اهمیت مراقبت از پوست در فصول مختلف سال
طبیعتا زمانی که فصل عوض میشود همه ما لباسهای فصل قبلی را کنار گذاشته و به سراغ لباسهای مناسب فصل جدید میرویم. پوست صورت و بدن ما نیز دقیقا به همین میزان توجه نیاز دارد. در واقع در هر فصلی از سال باید نکات و راهکارهای متفاوتی را برای مراقبت از پوستمان در نظر بگیریم.
برای مثال در فصل تابستان با توجه به تابش مستقیم نور خورشید و گرمی و خشکی هوا در بسیاری از مناطق ایران، باید از کرمهای ضدآفتاب و یا کرمهای مرطوب کننده مناسب استفاده کنید. در پاییز و زمستان نیز به دلیل سرمای هوا و شرایط نامساعد جوی، باید نسبت به انتخاب پوشاک مناسب و همچنین استفاده از کرمهای مرطوب کننده از مشکلاتی نظیر خشکی پوست جلوگیری کنید.
اهمیت کم خوابی بر سلامت پوست و مو
تاثیر خواب بر سلامت پوست و مو
اهمیت کم خوابی بر پوست بسیار زیاد است. خواب خوب تاثیر بسزایی بر روی شادابی و کیفیت پوست و موی شما دارد. علت این است که خونرسانی و فرآیند تکثیر سلولها در هنگام خواب به شکل بهتر و منظمتری صورت گرفته و در نتیجه پوست و مو نیز از مزایای این شرایط بهره میبرند. علاوه بر این، دیر خوابیدن و یا بیخوابی شبانه باعث اختلال در روند ترشح هورمون ملاتونین یا هورمون تنظیم کننده خواب شده که نتیجه این امر مختل شدن روند جوانسازی پوست و مو و تکثیر سلولها میشود.
از سوی دیگر، زمانی که نظم خواب شما بهم میخورد هورمون کورتیزول یا همان هورمون استرس شروع به ترشح میکند. این هورمون که مشکلات زیادی را در دراز مدت برای بدن انسان به همراه دارد، باعث کاهش سرعت تولید کلاژن میشود. کلاژن یکی از مهمترین اجزای ساختار پوست است که به حفظ شادابی و جوانی آن کمک میکند. در چنین شرایطی پوست شما شفافیت و شادابی خود را به مرور از دست داده و اگر مدتی طولانی از خواب با کیفیت برخوردار نباشید ممکن است اولین نشانههای چین و چروک و افتادگی پوست را حتی در جوانی مشاهده کنید!
تاثیر خواب بر سلامت پوست و مو
تاثیر خواب بر سلامت پوست و مو
علاوه بر این، اختلال خواب و ریزش مو نیز رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. در واقع در بسیاری از افراد که دچار بیخوابی یا خواب بیکیفیت هستند و یا شرایط زندگی آنها استرس و شوکهای عصبی مختلفی را به آنها وارد میکند با مشکلات مختلفی در موهای خود دست و پنجه نرم میکنند. ریزش، کدر شدن و حتی خشکی و بدحالتی موها میتواند به دلیل کمبود یک خواب با کیفیت و مناسب اتفاق بیفتد.
تعریف خواب خوب و با کیفیت
برای داشتن یک خواب خوب و اثربخش باید عوامل مختلفی را رعایت کنید؛ این عوامل شامل حالت مناسب خوابیدن، زمان مناسب خوابیدن و مدت زمان خواب، توجه به بهداشت و برنامه خواب منظم میشود که اگر آنها را رعایت کنید، خواب مناسب و با کیفیت بدون شک بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر کاملا محسوسی خواهد گذاشت.
مدت زمان خواب تا حد زیادی به سن هر فرد و سبک زندگی وی بستگی دارد. به طور کلی اگر در طول شبانه روز کمتر از ۶ ساعت بخوابید دچار کم خوابی هستید. اگر در شبانه روز بیش از ۹ ساعت میخوابید نیز اصطلاحا پرخوابی دارید. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، خواب شبانه ۷ الی ۸ ساعت تمامی نیازهای بدن به خواب را برطرف خواهد کرد. اما این عدد برای نوزادان یا افراد مسن میتواند متفاوت باشد.
برای حفظ سلامت پوست و مو، علاوه بر زمان مناسبی که به خوابیدن اختصاص میدهید باید نکات دیگری را نیز مد نظر قرار دهید. لوازم خواب شما اعم از بالشت و پتو و تشک، همگی باید تمیز باشند. همچنین به خانمها توصیه میشود پیش از خوابیدن حتما آرایش صورت خود را با یک پاک کننده آرایش مناسب تمیز کرده و در صورت نیاز برای شستن موهای خود دوش بگیرند. با رعایت همین نکات ساده میتوانید تاثیر خواب بر پوست صورت و مو را مشاهده کنید.
تاثیر کم خوابی بر سلامت پوست و مو
همانطور که گفتیم اهمیت خواب بر پوست و مو تقریبا بر هیچ کسی پوشیده نیست. در بسیاری از موارد کم خوابی با مشکلات پوست و مو از جمله جوش صورت یا ریزش مو در ارتباط است. در تحقیقات انجام شده بسیاری از زنانی که در طول شبانه روز تنها ۱ الی ۲ ساعت کمتر از حد استاندارد میخوابند از پوست کدرتر پر چروکتری نسبت به دیگران برخوردارند.
کاهش تمرکز، ضعف حافظه، پیری زودرس، شکنندگی موها، سکته مغزی، کاهش قدرت باروری در مردان، خستگی مزمن، دیابت نوع ۲، ضعف سیستم ایمنی و بسیاری دیگر از جمله پیامدهای کم خوابی هستند که نه تنها پوست و مو بلکه تمام بدن را با چالش مواجه میکنند.
بهترین زمان خواب برای سلامت پوست و مو
در این مقاله در خصوص اهمیت خواب بر پوست و مو و اثرات بی خوابی بر پوست صحبت کردیم، اما بهترین زمان خواب برای پوست شاداب، چه موقع است؟ براساس تحقیقات صورت گرفته خواب شبانه چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی به مراتب بهتر از خواب روزانه است. به همین دلیل توصیه شده تا در ساعات آغازین شب به خواب بروید و صبح زود بیدار شوید. در واقع بازه پیشنهادی بسیاری از کارشناسان ۱۰-۱۱ الی ۶-۷ صبح است که با توجه به سبک زندگی خود میتوانید الگوی خوابتان را تنظیم کنید.
این تفکر که شب دیرتر به خواب بروید و از آن طرف صبح دیرتر از خواب بلند شوید اشتباه است. در واقع اگرچه شما بازه ۸ ساعته را به خواب رفتهاید اما کیفیت خواب روز با شب قابل مقایسه نیست. علت این موضوع نیز به ترشح هورمون ملاتونین و ماده موثر کلاژن مربوط میشود. توجه داشته باشید برای اینکه شادابی و جوانی پوست و موی شما در طول شبانه روز حفظ شود، باید حداکثر ساعت ۱۱ شب به خواب بروید. بازه زمانی ۱۰-۱۱ الی ۶-۷ صبح بهترین زمان برای ترمیم و بازسازی پوست و مو است.
بررسی علت ترک پا و نحوه درمان آن با بهترین کرمها
صابون و تمیزکنندههای نامناسب
همانطور که احتمالا میدانید استفاده مداوم از صابون، به خصوص صابونهایی که با پوست شما سازگاری کامل ندارند، به مرور باعث خشکی پوست خواهد شد. این موضوع در پوست پاشنه پا به علت شرایط ویژهای که دارد بیشتر از سایر قسمتها حائز اهمیت است. شستن کف پا با استفاده از آب و صابون، روغنهای محافظت کننده و چربیهای مفید پوست را کاهش داده و باعث ایجاد خشکی و به مرور ترکهای پوستی در پاشنه پا میشود.
از سوی دیگر، اگر بهداشت و نظافت روزانه پا را رعایت نکنید باز هم خطر دچار شدن به ترک کف پا وجود خواهد داشت. با تجمع میکروبها و باکتریهای مختلف، نه تنها پوست پاشنه و کف پا ظاهری نامناسب پیدا میکند بلکه به تدریج ضخیم و خشن نیز خواهد شد.
اگزما
اگزما یک بیماری التهابی پوست است که بسته به شدت آن، فرد مشکلاتی از جمله سوزش، خارش و خشکیهای مزمن را در پوست خود تجربه خواهد نمود. اگزما یکی از بیماریهای مرتبط با ترک کف پا محسوب میشود که در ورزشکاران و افرادی که مشاغل سختی دارند بیشتر از سایرین دیده شده و نباید با ترکهای ساده پوستی پاشنه پا اشتباه گرفته شود.
عفونتهای باکتریایی و قارچی
معمولا خشکی و ترک کف پا با علتهای قارچی و میکروبی در سنین بالاتر بروز پیدا میکنند. اما به هر حال، اگر پوسته پوسته شدن پوست پا به شکل غیرمعمولی افزایش پیدا کرد و ناخنها و پوست اطراف آنها نیز دچار التهاب و مشکلاتی شد احتمال ابتلا به یک عفونت قارچی وجود دارد.
بیماریهای زمینهای و ارثی
بیماریهای مادرزادی و ارثی مانند کراتودرمی، دیابت و تیرویید میتوانند زمینه لازم برای ترک خوردن پوست پاشنه پا را فراهم کنند. علاوه بر این، کمبود برخی ویتامینها مانند A و اسیدهای چرب مهمی نظیر آلفا لینولئیک و گاما لینولئیک نیز باعث ایجاد چنین مشکلی خواهند شد.
درمان ترک پا
معمولا برای درمان این مشکل، راهحلهای خانگی در صورتی که اصولی و پیوسته مورد استفاده قرار بگیرند تا حد زیادی موثر واقع میشوند. در ادامه با برخی از این روشها آشنا خواهید شد.
وکس ترکیبی پارافین و روغن نارگیل
مقداری پارافین را با استفاده از بخار، آب کنید تا به حالت مایع درآید. حالا دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل، خردل و یا حتی کرچک را به آن اضافه کنید. پاهای خود را درون ترکیب بدست آمده قرار دهید و ده دقیقه صبر کنید.
این کار را باید تا آنجایی ادامه دهید که چند لایه از این مخلوط بر روی پوست پاشنه پا قرار بگیرد. برای اثرگذاری بیشتر، پای خود را در یک کیسه فریزر قرار داده و اجازه دهید به مدت حداقل ۱ ساعت به همین حالت بماند. سپس پاهای خود را خارج نموده و لایههای موم را از روی آن پاک کنید. در هفته دو بار میتوانید از این روش استفاده کنید.
توجه: انجام این کار برای مبتلایان به دیابت و یا افرادی که گردش خون ضعیفی دارند، توصیه نمیشود!
آب گرم و لایهبرداری کف پا
ابتدا یک ظرف مناسب (یا وان) را از آب گرم یا ولرم پر کنید. سپس پاهای خود را در آن قرار داده و بگذارید حداقل ۱۰ دقیقه به همان حالت باقی بماند. اکنون پوست کف پای شما نرم شده و کاملا خیس خورده است. با استفاده از سنگ پا، برس کف پا و یک اسکراب مناسب مانند لیف، پوست کف پای خود را لایهبرداری کنید.
با این کار، سلولهای مرده و لایههای خشن و ضخیم پوست جدا شده و شادابی و نرمی پوست پای شما افزایش مییابد. پس از اینکه پاهای خود را خشک کردید حتما از یک لوسیون، کرم کف پا و یا یک مرطوب کننده مناسب استفاده کنید تا لطافت و نرمی پوست پا حفظ شود.
اگر این کار را در شب و پیش از خوابیدن انجام داده و یک جوراب مناسب هم بپوشید، اثربخشی به مراتب بیشتری را شاهد خواهید بود. علاوه بر این، میتوانید با اضافه کردن مقداری نمک دریایی یا نمک اپسوم (منیزیم سولفات) به آب، از مزایای لایهبرداری طبیعی نمک نیز بهرهمند شوید.
این یکی از بهترین روشها با ریلکس شدن پس از یک روز کاری و همچنین درمان ترک پاشنه پا محسوب میشود.